W piątek, 15 grudnia br., w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, odbył się finał projektu „Gotuj lokalnie", którego zwieńczeniem był Ogólnopolski Konkurs Kulinarny. Organizatorem przedsięwzięcia  był  Europejski   Fundusz   Rozwoju   Wsi   Polskiej przy współpracy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

    Wzięło w nim udział 10 zespołów, w tym reprezentanci naszej szkoły: Dawid Ostrycharz ( 3zw ) i Krzysztof Burchardt ( 3zw ).  Opiekunem ekipy był pan Dawid Jaroszewski.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz min. dwóch wybranych produktów regionalnych, a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu.

    Nasi kucharze przygotowali i zaprezentowali danie główne: roladę z wędzoną śliwką na puree dyniowym w towarzystwie panki gruszkowej i bukietu ziół oraz przystawkę: “Pate” z flambirowanej wątróbki pod masłem rozmarynowym.
Kulinarne potyczki oceniało jury,  w skład którego wchodzili:
Marcin Budynek - szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej
Robert Sowa - szef kuchni
Ginacarlo Russo - szef kuchni
Elżbieta Szuba - firma Drosed
     W ocenie jury nasi uczniowie wykonali mistrzowskie danie i zostali laureatami ogólnopolskiego konkursu.

Oprócz ogromnej satysfakcji i uznania,  otrzymali oni wiele nagród rzeczowych oraz tygodniowy staż  w Augustowie w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Gratulujemy tak wspaniałego zwycięstwa uczniom oraz opiekunowi.

lau1.jpg

 

 

lau2.jpg

 

lau3.jpg

 

lau4.jpg

 

lau5.jpg

 

lau6.jpg

 

lau7.jpg

 

lau8.jpg