12 stycznia w Tczewie odbył się etap okręgowy Olimpiady o Żywieniu i Żywności. Wzięło w nim udział dwoje naszych uczniów z  technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy w etapie szkolnym zdobyli największą ilość punktów, tj. Łukasz Łęgowski z klasy 3 tj i Mariola Kowalik z klasy 4 tj. 

Tematyka wiodąca XXII edycji Olimpiady to „Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu". Ale zadania, z którymi musieli zmierzyć się uczniowie, obejmowały również zagadnienia z przedmiotów zawodowych takich, jak technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, organizacja produkcji gastronomicznej oraz zasady żywienia. Etap okręgowy polegał na rozwiązaniu pytań zamkniętych z jedną prawidłową odpowiedzią oraz pytań przyporządkowywania.

Na 55 uczestników uplasowaliśmy się w połowie stawki. J  W czasie zmagań olimpijskich uczniów nauczyciele uczestniczyli w spotkaniu „O jeściu na Kociewiu” z pokazem i degustacją potraw regionalnych. Przed ogłoszeniem wyników zaplanowano jeszcze zwiedzanie wystawy multimedialnej w Fabryce Sztuk w Tczewie.

 

Opiekun uczniów: Beata Łuczyńska

 

zyw1.jpg

 

zyw2.jpg

 

zyw3.jpg